Furnizorii nostri. Azi, Eugen Patru

Bine ai venit la Vladesti, pe Valea Olanestilor, aproape de Ramnicu Valcea, acolo unde se afla astazi singurul centru de olarit din tara unde se produce ceramica alba dacica.

Acolo lucreaza, cu migala si iubire pentru traditii, Eugen Patru, urmas al vestitului olar Dumitru Schiopu, unul dintre singurii pastratori ai acestui mestesug deosebit din tara. De profesie electrician, Eugen Patru si-a descoeprit pasiunea in urma cu 30 de ani, cand a renuntat la slujba si s-a dedicat intru totul olaritului. Deloc surprinzator este succesul sau, daca punem in cantar, pe langa pasiune, si indarjirea cu care a imbratisat aceasta arta pe cale de disparitie.

Simboluri naturale romanesti – arta ceramicii

Cu iubire pentru pamantul bogat si datator de creativitate, Eugen Patru culege lutul pe timp de vara, de pe dealurile din apropierea casei, apoi il depoziteaza intr-un loc special amenajat, udandu-l pe parcursul intregii ierni si lasandu-l sa degere pentru a fi mai usor de prelucrat. Arderea lutului dureaza pana la 12 ore, ceea ce ne confirma ca orice lucru durabil si de calitate presupune munca sustinuta si rabdare.

Mandria ceramicii dacice o reprezinta vasele de ceramica albe decorate cu cornul de vita si cele care ilustreaza simboluri naturale romanesti: bradutul – simbolul vietii, verde tot timpul anului, cel care incepe si incheie viata, spirala – simbolul continuitatii, valul – simbolul urcusurilor si coborasurilor in viata. Toata inspiratia ne-o ofera viata, noi trebuie doar sa ne pastram inima deschisa si mintea treaza, pentru a le observa in jurul nostru.

Ceramica utilitara

Insa, pe langa ceramica alba ca arta, familia Patru realizeaza si ceramica utilitara – pahare de tuica, farfurii, castroane, boluri de diferite marimi, cesti de cafea – astfel incat sa ne putem bucura de o vesela deosebita.

Ceramica romaneasca – pe harta culturala europeana a ceramicii

Autoritatile locale si-au dorit ca localitatea sa faca parte din Ruta Culturala Europeana a Ceramicii, astfel ca vizitatorii nu sunt putini, iar motivati de turistii care se opresc sa descopere si sa admire ceramica, sotii Patraru spera ca si copiii sa duca mai departe aceasta arta frumoasa. Asa ca o dau mai departe, la Caminul Cultural din localitate.

Astfel, pe harta europeana a ceramicii se afla si Romania, mandrindu-se cu vasele de ceramica alba, nu doar la targurile din tara, dar si peste hotare. Sa ai in locuinta un obiect de ceramica… inseamna sa tii la loc sigur traditia – sa o hranesti, sa ii oferi continuitate – din dragoste si respect pentru cei care si-au lasat amprentele asupra ei.

Furnizorii nostri. Azi, Ciobanu Iliana
Furnizorii nostri. Azi, „Bihoreanul cu opinci”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665