Luna lui Cuptor – Traditii si obiceiuri romanesti

Denumita popular si “Cuptor”, luna iulie vine nu doar cu temperaturi arzatoare, ci si cu o multime de traditii romanesti, obiceiuri si sarbatori stravechi, prilej sa ne intoarcem la radacini si sa oferim celor dragi cadouri romanesti. Fiecare saptamana a lunii iulie poarta cate o denumire, in fucntie de sarbatorile si obiceiurile marcante: „Saptamana secerisului”, „Saptamana Panteliilor”, „Saptamana lui Santilie” si „Saptamana Verii.

Traditii si obiceiuri

„Saptamana secerisului”, este dedicata muncii agricole. Taranii merg la camp, treiera granele si ingrijesc celelalte culturi pentru anul in curs. Luna incepe cu ziua fratilor Cosma şi Damian, cunoscuti si ca Doctori fara de arginti, pentru ca umblau din casa-n casa si ajutau oamenii fara sa le ia bani. Pentru a fi feriti de boli, pe 1 iulie nu trebuie sa muncim, ci sa ne gandim mai profund la ceilalti si cum putem fi de ajutor, fara sa asteptam nimic la schimb.

Saptamana urmatoare este dominata de zilele „aprigelor”, surorile Sfantului Ilie, zeite ale soarelui ce pot trimite arsita si pot provoca incendii. Bine ar fi sa li se acorde respectul cuvenit, pentru ca nu se dau in laturi de la a parjoli totul in urma lor. Femeile nu au voie sa lucreze, nici sa gateasca paine coapta in cuptor, daca vor sa fie ferite de foc, calduri insuportabile si boli. Astfel, ele se imbraca in ie romaneasca  si se odihnesc, merg la biserica, se roaga si au respect pentru traditii.

Sfantul Ilie – traditii si superstitii

Pe 20 iulie, Sfantul Ilie aduce propriile sale traditii. In dimineata de Sfantul Ilie se culeg plante de leac, iar femeile duc busuioc la biserica pentru a fi sfintit, dupa care il ard,  urmand ca la nevoie, cenusa sa o foloseasca, spun satenii, in scopuri terapeutice, pentru vindecarea de boli grele.

Tot astazi, femeile duc mere la biserica pentru a fi sfintite, si doar apoi le pot consuma, odata ce trece ziua de Sfantul Ilie. De pe mesele celor care tin la traditie nu lipseste ceramica din Romania. Pentru ca gustul mancarii este mai bun, iar alimentele isi pastreaza altfel nutrientii.

Cea mai buna miere de albine se pregateste acum, odata cu sosirea Sfantului Ilie. Apicultorii incep lucrul, insa traditia spune ca femeile sa nu intre in stupina, pentru ca dulceata mierii nu va mai fi aceeasi.

Mai tinem traditiile si obiceiurile de altadata? Ne mai rupem din timp pentru a ne bucura de radacini si ne a reaminti sarbatorile din copilarie? Prea grabiti sa evoluam, uitam ca nu putem avea un viitor… fara a ne respecta, constientiza si raporta la cine eram in trecut.

Ia romaneasca – Simboluri mistice cusute pe panza
5 Idei de Vacanta in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665