Ia romaneasca – Simboluri mistice cusute pe panza

Datorita istoriei si traditiei sale bogate, ia a depasit granitele unui simplu articol vestimentar, devenind un simbol al continuitatii, traditiei si autenticitatii romanesti. Nu numai ca reprezinta o caramida importanta in constructia si consolidarea identitatii romanesti, dar este si versatila, putand fi asortata cu orice, in orice situatie.

Daca privim indeaproape ia traditionala romaneasca, gasim simboluri care cuprind intreg sufetul romanesc: elemente ce vorbesc despre soare si stele, pamant si flori, divinitate, relatia cu spiritualitatea, dar mai ales despre legatura specifica noua, romanilor, dintre om si natura, iubire si radacini. Ia ne mai vorbeste si despre dansul popular romanesc, indragita hora, despre familie si valorile acesteia. Oricine ar purta-o in afara si oricat ar recrea-o, un lucru e sigur: ia e a noastra si ar trebui sa fim primii care sa o poarte si s-o duca mai departe!

Cand cumperi o ie, stii ce simboluri sunt brodate pe aceasta?

Simbolul solar. Parte din simbolurile ancestrale, care ne reamintesc sau ne invata despre forta divinitatii si caldura datatoare de viata a soarelui, simbolul solar ilustreaza deopotriva si ciclul vietii, ideea de continuitate si nemurire.

Alaturi de el, simbolurile florale ne prezinta legatura omului cu natura, radacinile noastre uitate, frumusetea mediului inconjurator si pata de culoare care ne asteapta si ne ridica moralul… oricand alegem sa deschidem ochii larg catre natura – si sa o imbratisam. Tesute in special pe iile care se poarta in zilele de sarbatoare, motivele vegetale sunt si simboluri ale puritatii si frumusetii autentice, fara filtre.

Cand gasesti brodate pe o ie motive geometrice sau cruciulite, sa stii ca acestea simbolizeaza circularitatea, perfectiunea si firul vietii, conducand cu gandul la divinitate, spiritualitate si evolutie. Liniile drepte sugereaza calea cea dreapta in viata, dar si ascensiunea sociala, evolutia, cunoasterea de sine si indreptarea catre un nivel superior al existentei. La nunti, iile albe cu simbolul cruciulitei si liniilor drepte sunt vedetele petrecerii

Ia: haina perfecta care il impresioneaza si pe Dumnezeu

Pentru a recunoaste o ie originala… trebuie sa fii atent la un detaliu care face diferenta: ia nu este terminata, deci, nu este perfecta. Pentru ca, spun femeile de la sat, care le brodeaza cu drag si rabdare, perfectiunea apartine doar lui Dumnezeu.

Institutul de etnografie și folclor a realizat un album care cuprinde ii din peste 800 de sate. Acest demers isi doreste, printre alte actiuni in acest sens, sa atraga atentia UNESCO, in speranta ca ia va fi inclusa in patrimoniul mondial.

Suntem tara care a nascut o ie, simbolul a tot ce mai frumos in istoria traditiilor noastre. Hai sa ne ridicam la maretia ei, sa o purtam si sa o povestim si altora!

Traditii si obiceiuri de vara
Luna lui Cuptor – Traditii si obiceiuri romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665