Traditii si obiceiuri de vara

In traditia populara, vara incepe pe 10 iunie si se incheie pe 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica. Intre timp, multe sarbatori, pline de superstitii si traditii, se perinda pe ulitele satelor.

Traditii si obiceiuri de vara. Sarbatori cu poveste

In data de 24 iunie, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul aduce voie buna si binecuvantare asupra tuturor familiilor. Pentru a primi darurile sale divine, oamenii trebuie sa respecte cu sfintenie ziua, sa nu se avante in muncile grele si sa ofere pachete la Biserica. Nu departe, Sanzienele isi incep dansurile, desculte, pe strazile satelor, pe la usi, pe la colturile caselor, iar vocile lor patrund prin ferestre.

Sanzienele, la hora… pe ulita

De Sanziene, se spune, trebuie sa iti acoperi urechile, nu cumva sa le auzi cantecul si strigatul, iar daca il auzi, sa nu le raspunzi decat daca te striga de trei ori. Altfel… vei innebuni, spun satenii prinsi in hora obiceiurilor. In aceasta zi, fetele nemaritate impletesc coronite de sanziene si le arunca peste casa. Daca o coronita va ramane agata de casa… acolo urmeaza sa fie, cat de curand, o nunta.

Dupa suflet… si rasplata

Pe 29 iunie, spune traditia, Sfantul Petru decide, dupa inima fiecaruia, cum ii va arata recolta. Fie o va binecuvanta, fie, daca omul e necredincios si nedrept, i-o va devasta cu tunete si fulgere.

Targul de fete… cu zestre, pe alese

In miez de iulie, targul de fete de pe Muntele Gaina aduce laolalta fete bune de maritat, care vin cu tot cu zestrea si familia, sperand sa isi gaseasca sufletul pereche. Se intind mese – cu gaini fripte si placinte coapte, iar toata lumea vine cu voie buna si speranta intemeierii unei familii.

Pe 15 august, Sfanta Maria vine cu ajutor si liniste. Femeile insarcinate vor primi, daca se roaga sincer, tot ce isi doresc pentru copiii lor, iar satenii vor impodobi gradina cu icoane si vor incinge hora, cu voia buna si ganduri curate, pentru ca Sfanta Maria sa ii fereasca tot anul de boli si necazuri.

Ziua de 29 august aduce o mare sarbatoare, taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care, spune traditia, nu se mananca fructe rotunde, nu se bea vin rosu, nici nu se mananca legume si fructe rosii, iar toate alimentele se rup cu mana, folosirea cutitului fiind interzisa. Mare necaz se abate asupra celor care nu respecta aceste obiceiuri.

Culesul fructelor, pregatirea dulceturilor si alte obiceiuri de vara variaza de la zona la zona, insa cateva sarbatori mari preced o serie de traditii nemuritoare, la sat.

Escapada de weekend. Sibiu
Ia romaneasca – Simboluri mistice cusute pe panza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665