Tu stii ce semnificatii au obiceiurile si traditiile pascale?

Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, in Romania, comemorand Invierea lui Iisus Hristos, care a avut loc in a treia zi dupa rastignire. Iar, etimologic vorbind, cuvantul „Paste” provine din latina (pascha) si inseamna pasiune, suferinta (in greaca πάσχω(páscho – sufar), marcand, astfel, sentimentele provocate de jertfa Mantuitorului.

Fiind o sarbatoare importanta, exista numeroase superstitii si obiceiuri de comemorare a Invierii, prin care oamenii cred ca pot aduce prosperitate si energie pozitiva asupra lor, cat si asupra propriului camin.

In calendarul ortodox, aceasta sarbatoare este marcata de inceputul postului, iar prima zi importanta este Joia Mare din Saptamana Patimilor, care marcheaza incetarea lucrarii pamantului de catre tarani. Traditia impune ca acestia sa isi concentreze treburile doar asupra casei, pentru ca aceasta sa fie curata, si asupra bucatelor specifice.

Potrivit unui vechi obicei, la miezul noptii intre zilele de sambata si duminica, oamenii se trezesc din somn in bataia clopotelor, se spala cu apa proaspata, imbraca haine noi si pornesc catre biserica, avand fiecare cate o lumanare.

In dimineata de Paste, exista diverse obiceiuri, iar unul dintre acestea se practica in zona Moldovei, unde oamenii pun un ou rosu si unul alb intr-un vas cu apa si se spala cu acea apa colorata. Superstitia din spatele acestui obicei este ca cel/ cea care se va spala astfel, va avea mereu obrajii rosii si sanatosi si pielea alba si fina, precum coaja oualor.

Cele mai reprezentative obiecte pentru Paste sunt ouale rosii, care sunt ciocnite in ziua Invierii, fiind simbolul jerfei lui Iisus. Cele mai multe legende sustin ca ouale trebuie vopsite rosii pentru a marca momentul plangerii rastignirii lui Iisus de catre Maica Domnului. In acel moment, Fecioara Maria a asezat la picioarele fiului sau un cos cu oua care s-au colorat de la sangele Mantuitorului.

Cel mai cunoscut obicei de Paste, ciocnitul oualor, nu este atat de simplu precum pare, semnificand ruperea asa-zisului zid care ne separa de viata vesnica. Iar, pentru a tine familia unita, primul care ciocneste oul trebuie sa fie cel mai batran om din casa, urmand apoi, in ordine descrescatoare, toti membrii familiei si restul invitatilor.

Pentru cei increzatori, exista si obiceiul pastrarii unui ou rosu timp de patruzeci de zile, iar daca, dupa tot acest timp, oul nu este stricat, acest fapt ii aduce mult noroc celui care l-a pastrat.

Indiferent de obiceiurile si traditiile zonei de provenienta, cu siguranta aceasta sarbatoare trebuie intampinata cu ganduri bune si lumina in suflet. Echipa Art&Craft va ureaza Paste Fericit!

 

Cum petrecem Pastele in distantare sociala?
Castelul Corvinilor
Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665