Simboluri ale ceramicii de Horezu – Pomul vietii

Daca in articolul trecut va vorbeam despre emblema ceramicii de Horezu – cocosul, astazi vom descoperi alte simboluri reprezentative si anume, simbolurile fitomorfe, in special“pomul vietii.

Ornamentele fitomorfe compun o grupa importanta: de la frunze pana la copaci, o intreaga lume vegetala isi gaseste locul pe vasele de ceramica. Floarea ocupa locul central al vaselor, in timp ce frunzele, bobocii de floare, porumbul, strugurele, spicul de grau, frunza de stejar, ghinda etc. ocupa locuri secundare, fiind pozitionate pe marginile vaselor.

De un statut aparte se bucura simbolul “pomul vietii”, imagine vizibil diferita de la un creator la altul. Pomul vietii simbolizeaza viata, fertilitatea, perpetuarea, regenerarea, victoria vietii sau visul “tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte”.

In arta populara romaneasca, pomul vietii are trei reprezentari diferite: traco-dacica, elenistica si iraniana. Daca tiparul traco-dacic este infatisat de brad sub diverse forme (crenguta de brad, frunza de brad), nu acelasi lucru putem spune despre celelalte doua reprezentari.

Bradul apare in mod constant pe marginea taierelor, in timp ce pomul vietii este situat intotdeauna central, adeseori unic sau avand alaturi alte elemente subordonate: cocosi, iarba, flori etc. Imbinarea bradului cu troita sau crucea este o compozitie ornamentala transmisa de arta crestina, foarte rar intalnita in olaria medievala si chiar in cea populara, renascuta astazi in reprezentari plastice expresive.

Indiferent care este modalitatea de intruchipare a pomului vietii, imaginile reprezentate pe vasele de ceramica sunt frumoase si naturale, pline de culoare si robustete si contribuie la individualizarea ceramicii de Horezu de alte tipuri de ceramica.

Simboluri ale ceramicii de Horezu – Cocosul
Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665