…stiai ca?

– Se extrage lutul si este curatat de impuritati, apoi se framanta cu apa si se lasa la dospit cateva saptamani. Ulterior, lutul este taiat in bucati mari, batute cu maiul si udate.

-Aceste bucati sunt intinse pe o platforma de lemn in atelierul mesterului. Urmeaza cea mai migaloasa etapa, dar si cea mai importanta, pentru obtinerea unui lut de calitate. Lutul este framantat cu picioarele, apoi cu mainile, pana capata un aspect unsuros. Dupa aceea este taiat in felii subtiri cu cutitoaia, care iarasi se amesteca si se bat cu maiul, in scopul obtinerii unei paste omogene. La randul ei, aceasta pasta este impartita in bulgari de dimensiuni egale, ce urmeaza a fi modelati. Modelarea se face pe roata olarului –  doua discuri rotunde, din lemn, unul mai mic in partea de sus si unul mai mare in partea de jos, unite printr-un ax vertical, de 50-60 de centimetri inaltime.

-Bulgarele de lut este asezat pe discul de sus al rotii olarului, iar discul de jos este invartit de catre olar, impunandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Modelarea unui vas simplu nu dureaza mai mult de un minut, timp in care trece prin diverse forme geometrice: sfera, trunchi de con, cilindru etc.

-Dupa modelare, vasul este lasat la uscat timp de cateva zile, apoi se acopera cu o pasta alba sau rosie din huma diluata cu apa. Astfel se astupa orice defecte care ar putea sa apara in urma modelarii.

-Inainte de a fi ars in cuptorul special, vasul din lut este decorat. Aceasta se face prin adancirea suprafetei, prin relief sau prin pictura, cu diverse motive si simboluri. Decoararea se face intr-o gama cromatica variata – ceramica rosie este de provenienta romana, iar verdele, galbenul si albul au influente bizantine. Cea mai frecvent intalnita tehnica de ornamentare se foloseste de un corn de vita, ce are in varf o pana de gasca, iar pentru ornamentele cele mai fine se utilizeaza un betisor din fire de par de mistret.

-Ultima etapa – arderea vasului de lut in cuptoarele speciale de ars ceramica dureaza aproximativ 12 ore, timp in care focul este mentinut in permanenta, insa temperatura difera de la etapa la etapa.

In tara noastra, cele mai importante centre de olarit se gasesc la Baia Mare, Corund, Cucuteni si Horezu, ceramica de Horezu intrand in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO din 2012. Despre fiecare in parte, vom vorbi in articolele urmatoare.

Ce nu stiai despre Craciun: obiceiuri si superstitii
Valentine’s Day vs. Dragobete
Navigation
Close

Cos

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici!

O parola generata automat va fi trimisa pe adresa de email introdus.

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politică de confidențialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

Comenzi
Adresa: Str. Ardealului Nr. 9A, Otopeni, Ilfov
Telefon: 0730 711 728


Secretariat

Email: office@artandcraft.singa.ro
Telefon: 0745 634 164

Achizitii
Telefon: 0746 275 777
 
Receptie marfa
Telefon: 0745 145 012
 
Depozit
Telefon: 0747 178 665